LOVE DAHLSTEDT & JAKOB OJANEN / PERIFERT FOKUS / 4-25 APRIL 2014

Galleri Pictura presenterar stolt vårterminens sista utställning, ”Perifert Fokus” i ett samarbete med Love Dahlstedt och Jakob Ojanen.

Love Dahlstedts blyertsteckningar, som vid första anblick har en drabbande realism, blir en odyssé i landskap av illusoriska veck, små bortglömda leksaker och vardagshemligheter.  Dahlstedts verk kallas av honom själv bland annat för en ”kapitulation inför alltings tragikomiska efterblivenhet”.  Det kan tolkas som ett humoristiskt sinne för detaljer, men sprunget, inte ur ett blint pedanteri utan som en uppmaning att rikta vår uppmärksamhet mot nya saker. Saker som vi annars trodde vi var väl förtrogna med, men som blir som nya i Dahlstedts drömlika små mikro-universum. Intresset för det där som ingen riktigt bryr sig om är just det som förenar Love Dahlstedt och Jakob Ojanen.

Jakob Ojanen fotograferar skärvor av stadsmiljöer som han omvandlar till nya scener i sitt måleri. Ibland är måleriet och färgen tydligt skilda från det dokumentära fotot. Ibland är fotot och måleriet oskiljbart. Det blir urbana scener som lockar till igenkänning men påvisar också avståndet mellan betraktaren, verket och förlagan. Verkligheten manipuleras i målningarna och frågor om skönhet; högt och lågt ställs inför betraktaren. Ojanen lyckas med sina bilder hitta poesin i vardagens monotoni, som vi annars sällan märker när vi är på väg från skolan eller till arbetet.

Både Ojanen och Dahlstedt arbetar utifrån det där som inte riktigt går att ta på. Titeln till utställningen ”Perifert fokus” är i sig en motsägelse- i periferin går det inte att fokusera, utan utkanten av det man ser och vill förstå flyttas allt längre bort, om och om igen. Uppmärksammandet av det bortglömda i Dahlstedts blyertsteckningar och Ojanens stadsurklipp, förlöser ett uppdämt behov av uppskattning för den alldagliga magin som finns omkring oss.

Love Dahlstedt, född 1980, kommer från Norrköping men bor och är verksam i Stockholm. Han har studerat på konstfack, och förutom separatutställningar i bland annat Stockholm och Norrköping,var Dahlstedt nyligen del av grupputställningen Tecknat! på Västerås Konstmuseum.

Jakob Ojanen, född 1980, är från Västerås men lever och verkar i Stockholm. Ojanen har studerat på Konstfack och nyligen ställt ut på gallerier med sin serie bilder ”These walls don’t lie”, (som även delar titel med rapparen Promoes hitlåt) som också figurerar hos Galleri Pictura. Även Ojanen ställde ut på Västerås konstmuseum i utställningen Tecknat! 2013, men har haft flera grupp- och separatutställningar i Göteborg, Västerås och Stockholm.

 

VERNISSAGE
4 april  15-18

UTSTÄLLNINGSPERIOD
4 april – 25 april

GALLERI PICTURA
Universitetshuset,
Paradisgatan 2, Lund.

ÖPPETTIDER
Tis-Fre 14-17

FÖR MER INFO
Helena Hägg
+46 707 485 638
Ellen Arvidsson
+46 (0)73 5 412 560
galleripictura@gmail.com