HEDVIG BERGLIND / PHILLIPS / 19 SEPTEMBER 2015

Phillips

Please view English below

Galleri Pictura är extra glada över att kunna presentera Hedvig Berglinds nyproducerade verk Phillips samtidigt som vi smygöppnar vårt nya galleri på AF-borgen i samband med Kulturnatten.

Hedvig Berglind arbetar arkitektoniskt med rörliga bilder i utställningsrummet. I sitt stiliserade formspråk lånar hon ofta bildstrukturer från media och filmhistoria.

I verket Phillips möts vi av ett kollage av kulturella symboler som knakar i fogarna. På ytan anspelar Berglind på idéer om historiska epoker, medan nästa skikt andas popkonst och modereportage. Bilder av ungdom, revolt, sexualitet och politisk kamp plattas ut och blir exteriörer. Så balanserar Berglind mellan djup och yta, i lager av bibetydelser och referenser.

I Phillips får betraktaren interagera med den rörliga bilden som en skulptur i utställningsrummet. Här måste besökaren förhålla sig till bildytans dragningskraft, samtidigt som hon blir medveten om sin egen kropp i galleriet.

Hedvig Berglind kommer ursprungligen från Lund men är internationellt verksam med bas i London. Hon har studerat vid Zürcher Hochshule der Künste och Goldsmiths University of London där hon tog en Bachelor of Fine Art 2014. Det senaste åren har hon bland annat ställt ut på DIG i London, Feral i Mexico City, STCFTHOTS i Leeds och Galerie HFBK i Hamburg.

KULTURNATTEN 19 SEPTEMBER
17.00 – 22.00

4 VÅN AF-BORGEN
SANDGATAN 2, LUND

KONTAKT
galleripictura@gmail.com

English:

Galleri Pictura opens their new gallery at AF-Borgen in Lund by showing the newly produced work Phillips by Hedvig Berglind.

Hedvig Berglind works architecturally with moving images in the gallery space, allowing the viewer to navigate in relation to the force field of the screen. In a stylised language she borrows image-structures from advertisement, cinema and media to superimpose and flatten meaning. Amassing cultural signs behind glass-hard exteriors, her moving image-based installations grant the audience that familiar, partial freedom to stalk its exteriors. Willfully, she positions her work firmly within the context and traditions of the projects of Photography and Videography generally, as she participates in their ongoing and endless production of images.

Phillips draws clunky references to historical eras, flattening images of youth, sexuality and resistance. Filmed in Dennis Sever’s House in London, it features models known from Diesel commercials and fashion photography in an assemblage of cultural meaning and sign-language.

Hedvig Berglind lives and works in London. Originally from Lund, Sweden, she has studied at Zürcher Hochshule der Künste and holds a Bachelor of Fine Art from Goldsmiths University of London. She has exhibited at DIG in London, Feral in Mexico City, STCFTHOTS in Leeds and Galerie HFBK in Hamburg.

19 SEPTEMBER
17.00 – 22.00

AF-BORGEN FLOOR 4
SANDGATAN 2, LUND

CONTACT
galleripictura@gmail.com